Kapiteins logboek: Jacques Goudstikker

We varen elk seizoen dagelijks langs, het prachtige kasteel Nijenrode. Het originele kasteel werd er in 1275 neergezet, is verschillende keren verwoest, weer opgebouwd en uitgebreid tot wat het nu is.

Jacques Goudstikker. 

Jacques Goudstikker. 

Sinds 1946 is dit kasteel het thuishonk van de Business Universiteit Nijenrode (o.a. Wim Kok heeft er gestudeerd)  maar voor de oorlog was het eigendom van de Joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker. 

Hij gebruikte Nijenrode als opslag voor zijn zeer uitgebreide kunstcollectie en om deze ten toon te stellen aan het publiek. Het bevatte o.a. werken van Rembrandt van Rijn, Jan Steen en Salomon van Ruysdael en was een vermogen waard.

Binnen een week na het uitbreken van de tweede wereldoorlog was Jacques Goudstikker dood, hij werd slechts 42 jaar oud. Op 14 mei 1940 (de dag dat Rotterdam gebombardeerd werd) was hij samen met zijn gezin in IJmuiden op de SS Bodegraven gestapt om twee dagen later op zee te overlijden door een val in het ruim. 

Met Goudstikker uit de weg roofden de NAZI'ś zijn kunstcollectie uit Nijenrode en dronken kopstukken als Hermann Göring, Arthur Seyss-Inquart, Ferdinand aus der Funten en Willy Lages (de moordenaar van Hannie Schaft) in de jaren daarna zijn wijnkelder op Nijenrode leeg.  

Het lot van Jacques Goudstikker staat symbool voor wat honderdduizenden Joodse Nederlanders tijdens de tweede wereldoorlog overkwam.

Dit verhaal vertel ik altijd als we langs Nijenrode varen waarna stoppen om een toast op hem uit te brengen.

Zo vergeten we hem en zijn lotgenoten niet, houden we de geschiedenis levend en waarderen we het des te meer dat we wederom mogen genieten van een prachtige dag op het water.

Cheers Jacques!

Schipper Tijs

Tijs HuetinkTjalk NERO