kapiteins logboek: Cornelis de Houtman

Op 22 juni 1596 varen vier schepen met rood wit blauwe vlag de rede van Bantam Java Indonesië op.  

Na een barre tocht van bijna 15 maanden is het opperkoopman Cornelis de Houtman gelukt om de route naar Oost-Indië voor de Hollanders open te breken, ze zouden er pas 350 jaar later weer vertrekken.

Van de originele bemanning was bij aankomst nog minder dan de helft in leven en commercieel gezien was de tocht ook geen succes.

Maar nu de weg open ligt, is het hek van de dam en het is de directe aanleiding voor de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie zes jaar later.

De VOC wordt de eerste multinational en is op zijn hoogtepunt evenveel waard als de twintig grootste bedrijven van nu bij elkaar opgeteld (Apple eat your heart out).

Het bedrijf maakte van Nederland een wereldmacht al ging dit ten koste van miljoenen mensen en onvoorstelbaar veel leed.

Geschiedenis kun je niet veranderen maar het verklaart wel de onvoorstelbare rijkdom die we op de oevers van de rivier de Vecht aantreffen en wie daarvoor de rekening betaald hebben.

De Houtman werd in 1599 op zijn tweede reis op Atjeh vermoord maar de impact van zijn eerste reis was zo enorm dat hij het verdient om 422 jaar later in deze blog zijn opwachting te maken. Zonder hem had de Vechtstreek er waarschijnlijk heel anders uitgezien.

Cornelis, je had cojones van hout man!

Groeten

Tijs

Route Cornelis de Houtman 1595-1596.jpg
Tijs Huetinktjalk nero